Vinterdäck – Obligatoriskt för säkrare körning på vintervägarna i Sverige

I Sverige är vi vana vid att hantera tuffa vinterförhållanden på våra vägar varje år. För att förbättra trafiksäkerheten under dessa förhållanden, är det obligatoriskt att använda vinterdäck på bilen vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars. Men vad innebär egentligen detta och varför är det så viktigt?

Först och främst, vad är vinterväglag? Vinterväglag innebär att det råder snö, is eller frost på vägarna, eller att det finns risk för detta. Detta kan innebära att bilen inte får lika bra grepp på vägen som vid normala förhållanden, vilket kan öka risken för olyckor.

För att förbättra greppet på vägen under vinterväglag är det viktigt att ha rätt däck på bilen. Vinterdäck är speciellt utvecklade för att hantera snö, is och kyla på ett bättre sätt än sommardäck.

De har en mjukare gummiblandning som gör att de inte blir lika hårda och stela vid kallt väder, vilket gör att de har bättre grepp på vägen. Dessutom har de också ett speciellt mönster som hjälper till att få bort snö och slask från däcket, vilket också ökar greppet.

Men det räcker inte bara att ha vinterdäck på bilen, de måste också vara i rätt skick. Enligt lag måste vinterdäcken ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Detta mönsterdjup gör att vattnet och slasket kan transporteras bort från däcket och ger bättre grepp. Om dina vinterdäck har ett lägre mönsterdjup än detta är det dags att byta ut dem.

Att köra med sommardäck på vinterväglag är inte bara farligt, det är också olagligt. Om du kör med sommardäck under vinterväglag och orsakar en olycka, kan du bli ansvarig för olyckan och du riskerar också att få böter. Så se till att alltid använda vinterdäck på bilen under perioden 1 december till 31 mars, om det råder vinterväglag.

Sammanfattningsvis är det viktigt att använda rätt däck på bilen vid vinterväglag för att öka trafiksäkerheten på vintervägarna. Vinterdäck är speciellt utvecklade för att ge bättre grepp på snö, is och kyla än sommardäck. Men se till att också ha vinterdäcken i rätt skick och med tillräckligt mönsterdjup. Så var säker på vägarna i vinter och se till att använda vinterdäck på bilen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *